Raščišćavanje

Raščišćavanje

DECLUTTERING (engl. clutter – graja, buka metež, nered) – otprilike znači raščišćavanje, raskrčivanje. «Otprilike» zbog toga što je ta vrsta usluge u nas posve nova, i njezin izvorni naziv još nije preveden na hrvatski jezik.

Decluttering je rođen, dakako, u Engleskoj, odakle se brzo širi, isprva na zemlje engleskoga govornog područja (Sjedinjene države i Kanadu), a odnedavno i na neke europske zemlje (Italiju, naprimjer).

Nastao je iz potrebe da ljudi uvedu red u svoj život, da oslobode svoj radni i životni prostor od suvišnih i nepotrebnih stvari, kako bi stvorili više vremena i prostora da se bave onim što im je drago, vrijedno i zanimljivo.

Nered u nama, u našim mislima, postupcima i odnosima u interakciji je s neredom oko nas, u prostorima u kojima boravimo: međusobno se prožimaju, uvjetuju i povećavaju. U pravilu, što je veći nered koji nas okružuje, bit će nam teže racionalno razmišljati, raditi sustavno i postizati dobre rezultate, te razvijati kvalitetne međusobne odnose.

Decluttering je prvi važan i neizostavan korak prema boljem načinu života, pomoć pri stvaranju okruženja koje će stimulirati naše pozitivne osobine.

Kako bismo najslikovitije opisali clutter?
To su stvari koje nam ne bi nedostajale kad bi nam ih netko uzeo, koje ne možemo naći kad ih tražimo, stvari kojih se ne sjetimo dok ih ne vidimo, nepotrebne stvari što izguraju one potrebne koje zaista upotrebljavamo.

Što zapravo radi declutterer?
Jednostavno: uvodi red, držeći se zahtjeva klijenta. Posao počinje obilaskom mjesta kako bi se odredio način i vrsta rada, te sastavio predračun cjelokupnoga posla, ili pojedinih intervencija (uređivanje knjižnice, ostave i dr.). Ovdje se dogovara hoće li posao trajati jedan ili više dana.

Koji su razlozi da unajmite declutterera?

  • Ako ne možete pronaći neku stvar za 5 minuta, vrijeme je za promjene
  • Ako ne vidite površinu radnog ili blagovaoničkog stola, ili radne plohe u kuhinji, odlučite se na akciju
  • Ako u svom domu, umjesto opuštenosti, osjećate dodatan stres i napetost, i tome lako možete doskočiti
  • Prodajete li, ili iznajmljujete stan (ili kuću), postići ćete veću cijenu ako je uredan
  • Pokrećete novi posao i treba vam prostora – stvorit ćemo ga zajedno gdje niste ni mislili da je moguće
  • Kanite staru garažu prenamijeniti u radionicu, a ne znate odakle biste počeli
  • Udajete se ili ženite, ili u vaš dom stiže snaha ili zet – trebat ćete mjesta za još jednu osobu
  • Beba je na putu, i vi ste konsternirani ne znajući kamo ćete smjestiti krevetić, a kamoli stotinu drugih nužnih stvarčica
  • I, naposljetku, izgubili ste dragu osobu, i želite sačuvati uspomenu na njezinu dobrotu i velikodušnost, darujući njezine stvari potrebitima? To je uvijek bolna dužnost, i bit će vam lakše ako dopustite da vam pomognemo.
Mi imamo rješenje za vas!